сряда, 22 май 2019 г.

„Старогръцки митове“, Жан-Пиер Вернан


Това със сигурност беше най-подходящата книга, която можех да взема със себе си на о-в Кос. Всъщност, има и още една, но за нея по-късно.
Жан-Пиер Вернан е професор по древногръцка митология и разказва набързо за основните персонажи от нея по един лек и неангажиращ начин, така че да може да бъде разбран от всеки. Книгата е нещо като приказка, с елементи на психологически анализ. В същото време не задълбава прекалено, за да не добие онзи академичен стил, който не би бил разбран от повечето хора. В общи линии разказва историите на всемира, боговете и хората, а човек, ако прояви любопитство, би могъл да се разрови за повече подробности по темата.
Като цяло книгата е увлекателна и се чете леко и приятно. Имам една забележка към издателството. Това е книга, която е добре да завещаеш на децата си, а изпълнението ѝ е такова, че още след първото четене корицата се нащърбва и изглежда не особено добре. А би било добре да стои в библиотеката. В нашия случай пак ще стои, но за съжаление, след още две четения не знам как ще изглежда.
„Старогръцки митове“ на Жан-Пиер Вернан е на изд. Колибри, в превод на Доротея Табакова, а корицата е на Стефан Касъров /междудругото, не знам каква е идеята на този светъл блик по средата на рисунката, но мен лично леко ме дразни, можеше и да го няма/.
И.Снимките са направени на останките от Агората в гр.Кос.Няма коментари:

Публикуване на коментар