четвъртък, 22 юни 2017 г.

"Нейната история - любов. Опит за сакралната архитектура на тялото и метафизиологията на Натали Дроен", Татяна Чесанова

 

Много обичам да чета биографии на хора, които са оставили някава следа в историята на човечеството. Опитвам се да разбера кое ги прави по-различни от обикновения човек и защо при едни и същи обстоятелства те успяват да сътворят нещо стойностно, а останалите хора – не. Затова пристъпих с голямо любопитство към тази книга.

Не бях чувала нищо за Натали Дроен и ако книгата беше попаднала при мен преди известно време, нямаше да ѝ обърна никакво внимание. Най-вече заради  заглавието, което от една страна ми звучи твърде клиширано, от друга – твърде помпозно, а от трета – твърде руско.

Тъй като биографията на Натали Дроен не се продава в книжарниците, ще разкажа малко за нея, за да прецените дали да я търсите.

Натали Дроен е украинка по произход, родена в Прага, но прекарала целия си живот във Франция, а родителите ѝ са от първата вълна емигранти, бягащи от болшевиките. Имала трудно, бедно детство. Всички руснаци, представители на стари дворянски родове, оказали се далеч от родината, се постарали да дадат на децата си едно сериозно духовно и културно образование. Натали не била изключение и макар  с танци да започнала да се занимава чак на тринадесетгодишна възраст, това не ѝ попречило да стане блестяща балерина и да обиколи половината свят с постановките, в които участвала.

В последствие се омъжила за Жилбер Дроен, французин, библиофил, издавал книги за колекционери. Бракът им бил дълъг, изпълнен с взаимно уважение и любов. Двамата имат седем деца.

Това е по отношение на нейната биография. Но изключителното, което тази невероятна жена прави е да изгради една система от физически упражнения за женското тяло, които водят не само до неговото здраве, но и до духовно израстване. Макар че в известен смисъл, именно благодарение на духовното израстване тя разработва тази система. Възпитана в духа на руската православна вяра, омъжена за католик, Натали Дроен е дълбоко религиозна и всяко свое действие го подчинява на службата в Бога. Тя изгражда своята теория за сакралната архитектура на женското тяло, стъпвайки върху идеята за тялото –храм. Метафизиологията на тялото. Всичко в нейната система от упражнения е обърнато към това жената да съгради отново своето тяло-храм и да го накара то да й служи, така както храмът служи на религиозния човек. И логичната следваща стъпка е да започне да преподава тази система, по която се учат много жени. Започват да идват при нея във Франция от Русия, на нещо като лагер. А в последствие тя пътува много пъти до Русия, за да преподава на място. Има стотици последователи. Тези занятия, които провежда Натали Дроен обръщат специално внимание на жените в Библията и са балансирани между четене на духовна литература, разсъждения и дискусии по темата и физически упражнения. Тази жена в нито един момент не обръща повече внимание на едното за сметка на другото – на духовното израстване и физическото усъвършенстване.

Знам, че в България също има последователи, които стоят и в основата на превода и изданието на български на тази книга. Много пъти съм си мислела да посетя един курс, за да се докосна до системата на Натали Дроен, но липсата на такава страстна отдаденост на вярата ме спира. Защото приемам, че физическите упражнения не могат да бъдат предадени без онази силна религиозност, която кара тялото и душата да работят заедно в баланс. Струва ми се, че ако се отдам само на упражненията, то ще е същото като онази йога, която в по-голямата си част се преподава тук по различни студиа и която няма нищо общо с начина на живот и мислене на йогите от изтока.

Изумителна е историята на Натали Дроен. Някак нереална, не можеш да си представиш, че е имало такъв човек. В нея има нещо ангелско, без да я идеализирам прекалено. Книгата „Нейната история – любов“ е биографична, но с включени много интервюта, което е много полезно, за да си изградим една по-пълна картина за личността на тази изключителна жена. Самата Татяна Чесанова, която е журналист, нееднократно е посещавала Натали Дроен във Франция, преминавала е нейните лагери и обучителни курсове, както и е участвала в организирането на турнетата й в Русия. Била е близо до нея достатъчно дълго, за да може да предаде част от духа и атмосферата около нея.

„Нейната история – любов. Опит за сакралната архитектура на тялото и метафизиологията на Натали Дроен“ на Татяна Чесанова е на издателска къща „Жануа‘98“, в превод на Силвана Миланова, а корицата  е на Татяна Тараканова и Екатерина Кузнецова.


И. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар