неделя, 31 декември 2017 г.

"Осъзнато сънуване", Чарли Морли



"Ако ние, сенки леки,
сме дотегнали на всеки,
помислете, че сте спали,
ний додето сме играли;
че били са тези сцени
с разни роли разменени,
само сънна бъркотия
  в мозъчната ви кутия.
Да, така си помислете:
сън един, сънуван лете,
 сън с отворени очи.“
финален монолог на Пък от  „Сън в лятна нощ“, Уилям Шекспир
Сънищата са навсякъде около нас. Сънуваме, докато живеем и живеем, докато сънуваме. Сънят е толкова важен, колкото и живота ни наяве. За съжаление, обаче, не сме научени как да го правим така, че да имаме полза от него и да постигнем мир и покой в душата си, а много често той повече ни уморява, отколкото да ни помага.
Подзаглавието на книгата е „Техники за духовно пробуждане и трансформация на реалността“. За някого може да звучи твърде абстрактно или претенциозно, но истината е, че е напълно възможно да променим собствената си реалност, защото тя не е нищо повече от поредния сън, в който живеем.
Книгата е много добър наръчник за техниките на осъзнато сънуване, но най-добрият вариант е, ако човек е тръгнал по този път да си намери „сънувач“, с когото да го извърви.  С което не казвам, че не може да се справи сам. Просто с насоки може да стане по-бързо.
Осъзнатото сънуване е техника, която може да ни помогне да разкрием възможностите на нашия дух, да влезе в подсъзнанието ни и да ни помогне да се справим със сенчестите аспекти на своето „АЗ“, да ни даде отговори и насоки, когато имаме нужда от тях, да ни разкрие нереалността на света, в който сме се вкопчили, сякаш няма нищо друго,  освен него.  Ако искаме да практикуваме осъзнато сънуване, трябва да сме наясно, че това е път, който се върви бавно и невинаги е приятно. Трябва да сме готови да се изправим срещу кошмарите си и да ги приемем. И много важно е да разберем, че осъзнатото сънуване не се постига, само с намерението, когато си лягаме. Трябва да се упражняваме за него и през деня, т.е.  да сме готови да направим промяна в живота си.
Чарли Морли е самоук в осъзнатото сънуване,  започва да го практикува на много ранна възраст, но в последствие задълбава в тибетското учение. Това, което е постигнал не само в духовен план, но и в теоретичен, структурирайки техниките за постигане на осъзнатост в съня, е наистина от сериозна помощ на всички, които се лутат в опитите си да се научат да сънуват.

Препоръчвам горещо книгата на всеки, който смята, че има и друго, освен познатото му материално битие, но все пак не очаквайте чудеса, ако не сте готови за тях. 
"Осъзнато сънуване" на Чарли Морли с предговор от лама Йеше Ринпоче е на изд. Софтпрес, преводът е на Яна Маркова, а корицата, която е хубава не успях да разбера на кого е. 

Ето и линк към лекцията на Чарли Морли за TED в Сан Диего:

Няма коментари:

Публикуване на коментар